På besøk i fiskeleiligheten i Roma

Sara Helene Bergheim, Anne Tveito og Mathilde Ragnhildstveit som studerer exphil, exfac og idéhistorie i Roma, deler en leilighet som ligger på Largo dei Librari. Largo dei Librari er en pittoresk liten plass som smykker seg med en tilsvarende liten kirke, kaféer, restauranter, pannekake-bod og en ”gelateria.” Leiligheten ligger rett ved Campo dei Fiori hvor det er frukt- og grønnsaksmarked på dagtid, men som forvandles til en ”utelivs-arena” på kvelden med alle sine vinbarer, restauranter, puber og mengder med festglad ungdom.

Jentene bor i øverste etasje og har vindu ut mot Librari-plassen. Fra vinduet kan de observere livet utenfor. Herfra har de også vært vitne til to bryllup i kirken under og italienske bryllupsgjester som iherdig og med stor glede kastet ris på de nygifte.

Før de går inn i bygården sin, må de imidlertid passere kirketjeneren som har utnevnt seg selv til ”vakt” for jentene og følger nøye med på alt de gjør og kommenterer tidspunktene de kommer hjem. For litt siden var det derimot studentene som oppdaget at kirketjeneren holdt livlig fest med sine venner på en takterrasse litt lenger bort, så vaktholdet er gjensidig og forholdet er vennskapelig. Han har nå også lært seg hva hver enkelt av jentene heter.

I leiligheten vis a vis bor det noen andre norske studenter som studerer ved et italiensk universitet. Disse hadde fått øye på noen blonde hestehaler i vinduet overfor og en mac-pc og tolket dette som et sikkert tegn på at jentene måtte være norske. Da de senere fikk bekreftet denne antakelsen, inviterte de straks Kulturakademi-studentene over på bursdagsfeiring og nå slår de ofte av en prat med de norske naboene over terrassene.

Sara, Anne og Mathilde har nemlig en fin liten takterrasse hvor man kan nyte utsikten mot kirketårn og klokker, hustak og terrasser med potteplanter og sol-parasoller. Her inntar de ofte lunsjen eller middagen med stearinlys eller de soler seg på varme dager. Leiligheten er praktisk innrettet med en egen liten matheis opp til terrassen, så de slipper å bære mat og drikke opp den trange vindeltrappen. På terrassen er det en dusj som også har blitt benyttet og som forårsaket en fuktig vannkrig en het sommerdag.

Librari-leiligheten har fått navnet ”fiske-leiligheten” blant studentene på grunn av sine mange fiske-dekorasjoner på vegger og tak og overalt ellers i leiligheten. Jentene har talt tilsammen 184 fisker på ulikt interiør, hvorav 145 befinner seg på badet. Selv skjærefjølen på kjøkkenet er formet som en fisk og man kan si at leilighetens kallenavn er berettiget. Så blir også dens beboere kalt ”fiske-jentene” blant sine medstudenter.

Jentene er svært fornøyde med sine romkamerater og holder sammen på skole og i fritid. Dersom de dukker opp på fest og én av de tre mangler, spør de andre studentene bekymret etter den siste fisken.

Likevel er det behagelig at det er romslig med plass i leiligheten og de kan trekke seg tilbake i egne rom.

Iblant har jentene fellesmåltider og da er det Sara og Anne som står for kokkeleringen. Det går mye i pasta og popcorn, men når det er mini-pizzaer som står på menyen, er det Mathilde som slår til som kokk. Frukt- og grønnsaksmarkedet på Campo dei Fiori benyttes også flittig og det kan være fint å dra hit bare for å titte og å kjenne på den fine stemningen her.

Dersom de iblant ikke vil lage mat selv, kan de gå på pizza-restauranten på hjørnet og ta med ”take away-pizza” hjem til filmkveld. Eller de kan gå på den populære fiske-restauranten ”Filetti di Baccalà” på plassen under hvor det alltid er lange køer av italienske gourmeter.

Arbeidsfordelingen i leiligheten går bra og Anne har fått jobben å vekke Sara på morgenen, noe som ikke alltid er helt enkelt. Å legge en frossen vannflaske under dynen hennes viste seg imidlertid å være effektivt.

De har lagt til seg noen italienske vaner og uttrykket ”fashionable late” har fått en ny betydning og brukes for alt det er verdt. Ingen er lenger overrasket dersom de dukker opp en smule sent til sosiale sammenkomster.

Jentene synes det er fantastisk å studere og å bo i Roma og setter stor pris på Kulturakademiets tilbud. Undervisnings-tiden er passelig og de får mye ut av dagen også etter skolen. Også det sosiale omkring studiene er bra og de betegner sine medstudenter som en suveren gjeng.

Det er imidlertid ikke alltid like lett å konsentrere seg om studier i en by som Roma med så masse gøyalt å finne på og så mye fint vær. De trives også med bare å sitte i vinduet sitt og å observere livet på torget under. Anne fikk kritikk av sine foreldre som var på besøk for at hun holdt seg så mye inne når hun var så priviligert å befinne seg i en by som Roma.

Men ikke alle er så heldige at de kan ta med seg byen og livet inn i stua fra et stuevindu?!

BildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBilde

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s